Het verschil tussen huren of kopen van zonnepanelen

Energie neutraal wonen is helemaal in trek. Wij Nederlanders worden met zijn allen steeds milieu bewuster. Mede door het klimaat akkoord en de verhoogd energieprijzen gaan steeds meer Nederlanders overstag. Een van de onderdelen die jij kan bijdragen aan een beter milieu is het nemen van zonnepanelen. Maar wat past het beste bij jou? Wil je zonnepanelen kopen of huren? Lees verder en kom er achter wat het verschil is tussen kopen of huren van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

het verschil tussen kopen of huren van zonnepanelen
Het verschil tussen kopen of huren van zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Doordat voor deze opwekking van elektriciteit alleen de zon wordt gebruikt, is dit een vorm van duurzame energieproductie. In het kort wekken deze panelen energie op wanneer er licht op schijnt.

Als je overweegt om zonnepanelen te nemen ontdek je al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Naast de vele aanbieders waar je zonnepanelen kunt kopen zijn er sinds enkele jaren ook aanbieders op de markt waar je zonnepanelen kunt huren. In plaats van de investering die je normaal direct zou doen bij de aanschaf, heb je alleen een maandelijkse huurprijs. Het lijkt voordelig, maar hoe weet je wat voor jou de beste optie is? Hieronder leggen we de verschillen uit.

Wat als je zonnepanelen wilt huren?

Na korting onderzoek op Google zijn we erachter gekomen dat er maar een klein aantal aanbieders voor het huren van zonnepanelen. Deze partijen financieren de zonnepanelen. Vervolgens berekenen zijn een vaste maandprijs voor de huur van het paneel. Het verschil tussen de aanbieders is klein, vandaar dat we verder ingaan op het concept van het huren.

Het grootste voordeel lijkt uiteraard dat je geen investering hoeft te doen. Je geld blijft op de bank staan en het bedrag dat je toch al iedere maand kwijt was voor energie bij je reguliere energieleverancier, betaal je nu aan huur.

Wat wij echter een groter voordeel vinden is dat het huurbedrijf garant staat voor een goed werkend systeem. Oftewel, alle reparaties en onderhoudskosten zijn voor hen. Voor een kleine prijs heb je zonnepanelen op je dak zonder dat je er naar hoeft om te kijken of je te verdiepen in het materiaal dat ze gebruiken. Ze staan immers zelf garant, dus zouden ze zichzelf in de vingers snijden als ze geen A-merken zouden gebruiken.

Daarnaast bieden alle aanbieders de mogelijkheid om het systeem over te kopen, waardoor je eigenlijk geen opties uitsluit, maar alleen het koopmoment uitstelt.

Met huren heb je zorgeloos groene energie van je eigen dak, zonder extra kosten.

Wat als je zonnepanelen wilt kopen?

Als je een geschikt dak hebt en je  hebt  5000 euro beschikbaar om te investeren, dan is kopen een goede optie. Je kan zelf online meerdere offertes aanvragen en nagaan wat jij belangrijk vindt in een leverancier. Check de garanties die ze afgeven, het merk zonnepaneel en het soort omvormer en onderhandel over een goede prijs.

Gemiddeld doe je er 7 jaar over om je financiering terug te verdienen. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee dus je geniet nog  18 jaar van gratis groene energie, opgewekt door je eigen systeem op je eigen dak. Hiermee ben je ook niet meer afhankelijk van prijsstijgingen van je energieleveranciers; je bepaalt je eigen prijs. Houd er wel rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties en onderhoud, dus het is verstandig om daar een reserve voor op te bouwen.

Met kopen heb je groene energie van eigen dak, ben je op de lange duur goedkoper uit, maar kun je extra kosten hebben door reparaties en onderhoud.

Zonnepanelen in een woonwijk

Conclusie

Het verschil tussen het kopen of huren van zonnepanelen zit hem dus in de manier de financiering plaats vindt. Bij kopen ben je zelf de eigenaar van het paneel. Je bent er dus ook verantwoordelijk voor. Bij huren ben je alleen de gebruiken en betaal je een maandelijks bedrag aan de eigenaar, die ze heeft gefinancierd. Zowel huren als kopen van zonnepanelen hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk om voor ogen te houden wat jij het belangrijkste vindt. Zoek voor jouw wensen en behoeften de juiste aanbieden. Heb je de investering liggen en is terugverdientijd de belangrijkste factor? Dan is kopen waarschijnlijk de beste optie. Wil jij het koopmoment even uitstellen, maar wel zonnepanelen op je dak en de garantie van een goed-werkend systeem? Kijk dan wat huuraanbieders voor jou kunnen betekenen.

Geef een reactie

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.