Woonaanraders

Mediterrane Tuin Ontwerpen? 20 Voorbeelden en Tips

mediterrane tuin ontwerpen

Mediterrane tuinen kenmerken zich door lichte kleuren en een ontspannen sfeer. In mediterrane tuinen kan je volop genieten van zonnige dagen. Je krijgt het gevoel alsof je op vakantie bent. Wie wil dat gevoel nou niet altijd hebben in zijn eigen tuin? Lees verder, doe inspiratie op en je kan je zelf ideale mediterrane tuin ontwerpen.

Mediterrane tuin ontwerpen wordt kinderspel met onze tips en voorbeelden. We hebben de mooiste tuinen en voorbeelden geselecteerd zodat je goed geïnformeerd bent.

Waaruit bestaan mediterrane tuinen?

De naam zegt het eigenlijk al. Er worden verschillende stijlelementen gecombineerd om een tuin te maken die lijkt alsof het de mediterrane komt. De mediterrane landen liggen rond het de middellandse zee. Voor deze tuinsoort kijken we dus naar tuinen uit Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland enzovoort. De tuinstijl kenmerkt zich door een sfeervolle en vrolijke uitstraling. Deze komt voort uit lichte, natuurlijke kleuren en ronde vormen. Als de combinatie goed is samengesteld waan je je in je eigen tuin aan de middellandse zee.

Het is dus een tuinstijl die we ons hebben gemaakt. Wij Nederlanders hebben de mooiste stijl elementen gepakt en er een mooie nieuwe tuinstijl van gemaakt.

In de mediterrane tuin komen veel natuurlijke en zachte kleuren voor, zoals ecru en wit. Daarbij is de stijl ook kenmerkend voor ronde vormen.

Welke kleuren gebruik je voor je mediterraanse tuin ontwerp?

Veel kleuren die terugkomen zijn ecru en wit. De reden achter het gebruik van deze kleuren zit hem onder andere in de grondstoffen. Veel grond en klei dat in het gebied wordt gewonnen heeft deze kleur. Deze wordt verwerkt in bijvoorbeeld tuintegels of daken. Ecru geeft van nature een hele warme en kalme uitstraling. Het Franse woorde ecru betekend dan ook “puur”. Dit is precies wat de mediterrane tuinen uitstralen. De andere kleur die je veel ziet is wit. Rond de mediterraanse zee kan je zon hard branden. Temperaturen rond de 35 graden zijn in de zomer dan ook geen uitzondering. Wit absorbeert de minste warmte van alle kleuren. Door wit te gebruiken worden de huizen zo koel mogelijk gehouden.

Mediterrane tuin ontwerpen voor een grote of kleine tuin?

Voor elk tuinformaat kan je een mediterrane tuin ontwerpen. Het maakt in principe niet uit of deze groot of klein is. De kunst is om de sfeervolle elementen in de tuin te stoppen. Zelfs in kleine stadstuinen is dit mogelijk. Wel zal je met een grote tuin meer mogelijkheden hebben om met de ruimte te spelen. Er kunnen dan meer stijlelementen geplaatst worden. In kleine tuin kan je dit ook kwijt, maar zal je iets langer na moeten denken over de perfecte inrichting. Wellicht is spelen met een goed lijnenspel hand. Daarmee kan je een kleinere tuin toch ruimer laten lijken.

Deze stijlelementen kan je gebruiken

Er zijn veel stijlelementen die ook in andere tuinstijlen terugkomen. Zo zijn grote ecru tuintegels ook heel geschikt voor moderne tuin ontwerpen. De kunst is om de elementen dusdanig te combineren dat er een warm geheel ontstaat.

20 Handige tips en mediterrane tuin ideeën

Handige tips en mediterrane tuin ideeën. We hebben heel het internet afgestruind om de beste ideeën te geven. We presenteren alles met duidelijke foto’s, zodat je direct een goed beeld hebt hoe het resultaat kan zijn. Na onze tips heb je genoeg ideeën en inspiratie opgedaan om zelf aan de slag te gaan met je eigen tuin.

1. Een natuurlijk overdekte dining

Het eerste kenmerkende onderwerp dat we aansnijden is een overdekte dining. Beplanting is heel goed te gebruiken om een schaduwrijke plek te maken. Middels bomen of een begroeide pergola kan je zo’n overdekte dining creëren. Plaats er een tuinset onder en je hebt een leuke plek voor de eettafel.

2. Mooie plantenbakken

Met planten bakken kan je accenten toebrengen aan je mediterrane tuin ontwerp. Veel kleuren die je terug ziet komen zijn is de natuurlijk kleur ecru of terracotta. In mediterrane landen de grond deze kleur. De bloempotten nemen deze kleur over. Opvallend is dat je veel ronde accenten ziet op de bloempotten. Een combinatie van grote en kleine bloempotten kan een leuk en samenhangend geheel geven.

3. Kiezels en grind op de vloer

Grind of kiezels op de grond komt veel voor. Het wordt vaak gebruikt om paden mee te maken. De kleur die vooral voorkomt is beige of ecru.

4. Mediterrane fonteinen

Een fontein in de tuin brengt gezelligheid en beweging. Het water blijft lopen en hierdoor hoor je gekletter. Dit kan erg rustgevend zijn. Mediterrane tuinen zijn vol met fonteinen. Deze kan er bijna niet in ontbreken. Typerend voor de fonteinen zijn de ronde vormen, zoals op de eerste foto. Variaties op fonteinen zie je op de andere twee afbeeldingen.

5. Kiezels verwerkt in de vloer

Eerder hebben we grind besproken, maar nu zijn grote kiezels aan de beurt. Deze kunnen onwijs decoratief zijn. In combinatie met mooie tuintegels kan je een sfeervol pad maken. Een mooie kleurcombinatie zijn witte kiezels met beige of taupe tuintegels. Dit steekt mooi tegen elkaar af.

Een variant op de moderne mediterrane tuin. Er wordt gebruik gemaakt van witte kiezels.

6. Kleine keien als looppad

Een andere vorm van een pad is met grote keien. Dit is een stijl element die je zeker eerder hebt gezien op je vakantiebestemming. De aan de rand kunnen de paden versiert worden met kleurrijke bloemen, zoals bijvoorbeeld lavendel.

7. Tegels met een patroon

Het laatste onderwerp over verschillende paden, beloofd. Rond de mediterrane is men creatief geweest met looppaden. Met stenen en kleurcontract worden vormen in de paden gemaakt. Een leuk idee is om bijvoorbeeld een pad naar je lounge te laten lopen.

8. Verhoogde borders voor de planten

Hoge borders voor planten is een mooie stijl element die in veel moderne en mediterrane tuinen voorkomt. Je kunt spelen met verschillende niveau´s en hierop je beplanting aanpassen. Hoge borders kan je maken van bijvoorbeeld tuinstenen of metalen platen.

9. Breng ronde vormen aan

Hieronder een combinatie van eerder getoond afbeeldingen. Typerend voor de tuinstijl zijn ronde vormen. Dit komt terug in bijvoorbeeld fonteinen, bloempotten, vormen van het terras, ronde deurposten of patronen in de vloer. Wisselen ronde vormen af met strakke elementen, zoals een rechte veranda om een speels effect te krijgen.

10. Decoratie

Sfeervolle decoratie in allerlei vormen. Gebruik je eigen creativiteit om er een leuk geheel te maken. Ga bijvoorbeeld voor leuke sierkussens, kleine bloempotjes, een bijzettafeltje, een mooie kleed of andere accessoires.

11. Mediterrane planten

Mediterrane planten hoor natuurlijk thuis in de tuin. Mediterrane tuin ontwerpen bevatten veelal dezelfde soort planten. Veruit de populairste is de olijfboom. Een prachtige boom met grove stam en groen pastelkleurige bladeren. Andere leuke en kleurrijke opties zijn de citroenboom, eucalyptusboom of een druivenboom.

Graag wil ik wat dieper ingaan op de druivenboom. Deze staat namelijk niet op zichzelf. Deze groei je, net als bijvoorbeeld klimop, tegen een pergola (oid) aan. De plant groeit zichzelf om de balken heen. Hierdoor ontstaat er een mooie natuurlijke schaduwplek. Bij een warme en zonnige zomer groeien er ook nog eens onwijs veel druiventrossen aan je plant. Rond augustus kan dan heel de wijk voorzien van heerlijk, biologische druiven.

Eucalyptus plant
When live gives you lemons, make lemonade.

12. Witte muren

Witte muren zijn erg typerend voor mediterrane tuin ontwerpen. Zoals eerder beschreven gebruiken landen rond het mediterraans gebied de kleur wit om woning (en gebouwen) koeler te maken. Wit absorbeert het minste zonlicht, waardoor er de minste warmte overblijft. In tegenstelling tot zwart, wat veel warmte vasthoud.

13. Witte borders

De kleur wit komt ook terug in hoge borders. Je kan de kleur gebruiken als stijl element op verschillende delen van de tuin. Een border leent zich erg goed voor de witte kleur.

14. Sfeervolle pergola

Een pergola is een houten constructie in de tuin. Deze is gemaakt van dikke balken. Normaliter zijn dit dikke stevige balken. De pergola kan je laten begroeien of open later. Beide kan super leuk zijn. Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Op onderstaande foto is gebruik gemaakt van oude takken. Dit heeft een naar mijn mening een extra authentieke uitstraling. Een moderne pergola past ook heel goed in deze tuinstijl.

15. Een mediterraanse lounge

De onderstaande foto ken je ook van het stukje over witte muren. In ode onderstaande tuin hebben ze de witte muren doorgetrokken naar een witte lounge. En zeg nou zelf; het resultaat mag er wezen toch?

Als je een mediterrane lounge maak kan je ook een mooie loungeset neerzetten. Match de kleuren goed met de overige kleuren in de tuin.

16. Een strak terras met ronde vormen

Ronde komen komen veel voor. Hieronder zie je een voorbeeld van een terras met ronde vormen. Er wordt gebruik gemaakt van grote strakke tegels. De randen zijn rond gemaakt. Een erg mooie combinatie.

17. Een kleine mediterrane tuin inrichten doe je zo

Ook in kleine tuinen kan je mediterraans inrichten. Bedenk van tevoren goed hoe je de tuin in wilt richten. Maak bijvoorbeeld een schets op papier. Een voorbeeld van een kleine mediterrane tuin zie je hieronder.

18. Een mooie buitendouche brengt verkoeling

De zomers worden steeds warmer. Dit vind ikzelf heerlijk, maar soms kan het in de tuin erg warm worden. Koel lekker af onder je zelfgemaakte buitendouche. Buiten douches zijn erg makkelijk zelf te maken. doe wat inspiratie op en ga lekker aan de slag.

Wil je zelf een buitendouche maken in de tuin? Bekijk dan ons artikel over een buitendouche maken.

19. Mediterrane tuinset om te dineren

Heerlijk dineren in je eigen tuin kan aan een mooie tuinset. Nodig vrienden of familie uit en schenk een lekkere wijn. Geniet de avond lang van verschillende hapjes en gezelligheid. Er zijn veel tuinsets voor mediterrane tuinen beschikbaar. Dit is kwestie van persoonlijke smaak. In het huidige tijdperk kan je tuinsets gewoon online bestellen. In veel gevallen kan deze al in een werkweek bij je thuis zijn.

20. Mozaïc tegels

Mozaic is een sfeervolle manier om te versieren. Mozaic kan op verschillende plaatsen gebruik worden. Denk bijvoorbeeld aan kleine muurtjes, bloempotten of op de grond. Gebruik het niet overmatig veel, dan riskeer je de kans dat het kitcherig overkomt.

Raak je niet uitgelezen over tuin inspiratie? Dan hebben we goed nieuws voor je. We hebben meerdere artikelen over verschillende tuin ideeën. Hieronder staat een overzicht van verschillende artikelen die we over tuinen hebben geschreven. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Moderne tuin

Voortuin ideeën

Mobiele versie afsluiten