Woonaanraders

Moderne Tuin? Wij Geven Je 50 Tips & Waanzinnige Ideeën

Moderne tuinen en strakke tuinen zijn onwijs populair in Nederland. En dat begrijpen we heel goed. Ze zien er mooi strak uit, zijn overzichtelijk en zijn eenvoudig te onderhouden. Perfect als tuinieren niet je favoriete bezigheid is, maar je wel van je tuin wilt genieten. Moderne tuinen en strakke tuinen groeien ook onwijs in populariteit door de uitgebreide mogelijkheden.

Moderne tuinen kenmerken zich natuurlijk door de strakke lijnen. De lijnen zorgen voor veel creatieve mogelijkheden. Zelf ben je wellicht aan het oriënteren voor een nieuwe tuin, maar hoe pak je dat nou aan? Een goed startpunt is ideeën opdoen voor strakke tuinen. Wij helpen daar graag bij. In deze blog gaan we uitgebreid in op dit onderwerp. We lichten 50 moderne tuin ideeën toe. We bespreken de voorbeelden per onderwerp. Op deze manier komt alles aan bod en krijg je per onderwerp een goed beeld van wat mogelijk is. Wil je hierna meer tuin inspiratie? Onze collega, Woonfabrique, heeft ook een gaaf artikel geschreven over de moderne tuin.

Moderne tuin ideeën die jij ook kan toepassen

Vandaag geven wij jou 50 ideeën voor een moderne tuin. Met deze tuin inspiratie kan je zelf aan de slag. Combineer verschillende tips en geef ze een eigen draai. Zo maak je een tuin die helemaal past bij jouw smaak.

1. Moderne tuinen met grind

Moderne tuinen zijn vaak onderhoudsvriendelijk aangelegd. Je wilt immers van je tuin kunnen genieten en relaxen en zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan onkruid wieden. Grind en kiezen helpen hierbij. Daarbij maak je onwijs strakke tuinen van kiezels en grind.

Moderne tuin met grind

2. Grote keramische tegels in de moderne tuin

Keramische tegels geven een strakke uitstraling

Om een moderne tuin te maken kies je bij voorkeur voor grote strakke tegels. Nieuw zijn keramische tegels. Deze geven een strakke uitstraling. Vaak zit er een subtiel stenen structuur verwerkt. Als een strakke tuin wilt raden we zeker deze prachtige tegels aan.

Winkels voor mooie tuintegels zijn:

Tuintegelshop.nl

3. Ga voor beplanting in hoge bakken

Een grasvrije tuin komt veel voor in deze tuinstijl. Wel wordt er nog gebruik gemaakt van planten. Er wordt geen gebruik gemaakt van grondplanten, maar er wordt vooral gekozen voor planten in hogere borders.

Hoge borders in moderne tuinen

4. Maak de borders wit

Ook een gaaf idee is om je borders wit te maken. In vrijwel alle tuincentra zie je enkel licht of donkergrijze borders. Wit is lekker verfrissend. Geef het een kleurtje met buitenverf. Plak de randen goed af, zodat je niet per ongeluk iets schildert wat je niet geschilderd wilde hebben.

Eigen huis & tuin.
Moderne witte borders

5. Plaats een strakke overkapping

Met een overkapping geeft het binnen gevoel, maar dan buiten. De overkapping wordt waarschijnlijk de chill plek in de tuin. Een bijkomend voordeel is dat warmte veelal blijft hangen onder de overkapping. In de avond blijft het dus langer warm! Wanneer je ervoor kiest om een terrasverwarmer op te hangen, blijft deze warmte ook langer hangen. Je zult merken dat al je vrienden er weg van zullen zijn!

Winkels voor mooie terrasoverkappingen zijn:

Hout-Plaza.nl/overkapping

DutchGarden.nl/overkapping

Fonteyn.nl/overkapping

idee voor moderne tuinoverkapping

6. Overzichtelijk

Houd de tuin overzichtelijk. Zeker als je een niet al te grote tuin hebt is dit aan te raden. Door je tuin overzichtelijk te houden ontstaat er een ruimtelijk effect. Zeker als je ook nog een een lijnenspel toepast (zoals op de foto hieronder) lijkt de tuin groter dan deze werkelijk is. Op de foto hieronder is de tuin langwerpig. Door de planken van de vlonder in de lengte neer te lijkt de tuin nóg langer dan deze is.

Tip: houd je moderne tuin altijd overzichtelijk voor een ruimtelijke uitstraling.

7. Moderne decoraties

Decoraties geven sfeer. Voor tuindecoratie zijn er echt 100.000 verschillende opties te bedenken. Van decoratieve plantjes tot aan vazen tot aan tafeltjes of zelfs grote keien. Loop de plaatselijke tuincentrum in en laat je inspireren. Met decoratie kan je verschillende kanten op gaan. Op foto één heeft men gekozen voor een minimalistisch ontwerp. Op foto twee is men meer voor een huiselijker en warmere sfeer gegaan.

Gave winkels voor moderne tuindecoratie zijn:

fonq.nl/moderne-tuindecoratie

bol.com/moderne-tuindecoratie

Home24.nl/moderne-tuindecoratie

Hier is gewoon gekozen voor grote keien met enkele planten. Heel minimalistisch.
Meer moderne tuindecoraties

8. Een moderne lounge

Onze mening is dat elke moderne tuin wel een lekkere lounge nodig heeft. Wij willen elke warme zonnestraal het liefst onderuit gezakt opvangen. Twee loungeplek ideeën zie je hieronder. Je kunt hem overdekt maken met bijvoorbeeld een pergola of overkapping. Maar in de open lucht is ook heerlijk. Dit is kwestie van persoonlijke smaak. Als je een lekker lounge maakt in je tuin zal je merken dat dit het middelpunt van de tuin wordt.

De moderne lounge bestaat uit meerdere onderdelen.

9. Maak twee terrassen

Als je je tuin opdeelt kan je twee terrassen maken. Één kan je gebruiken voor de dining en de andere voor de lounge. Voor deze optie is gekozen in onderstaande foto. Zij zijn heel creatief omgegaan met de ruimte die ze hebben. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld twee lounges maken. Één plaats je op een lekker plekje in de zon. De andere zet je juist in een schaduwrijke omgeving. Op deze manier kan je altijd kiezen voor de beste plek van het moment. Weer een andere mogelijkheid is kiezen tussen ochtend- en avondzon.

10. Woestijn tuinplanten voor decoratie

Je zal er misschien niet zo snel aan denken, maar woestijnplanten kunnen hartstikke decoratief zijn. Veelal hebben de bladeren mooie pastelkleuren. Ook zijn ze gewend aan droogte. Een keer vergeten water te geven is dus niet zo erg ;). Naast de planten op onderstaande foto’s zijn er ook mooie grassen te vinden voor deze look.

Woestijnplanten zijn erg decoratief en vergen weinig onderhoud.

11. Verticaal tuinieren

Heb je weinig ruimte of een lege muur? Wellicht is verticaal tuinieren wel iets voor je. Ga de hoogte in met de bakken. Zo kan je toch mooi groen in je tuin kwijt, zonder dat het veel ruimte kost. Zeker de varens op de onderste foto zijn leuk voor een gang of doorgang.

Winkels voor gave verticale plantenbakken:

bol.com/verticale-plantenbak

12. Beplanting voor moderne tuinen

Beplanting voor moderne tuinen bestaat veelal uit groot blad. Er is tegenwoordig een ruimte keuze aan planten in het tuincentrum. Allerlei inheemse en tropische planten worden zo gekweekt dat ze ook in ons koele klimaat kunnen groeien. Vraag het tuincentrum wel om advies voor de verzorging.

13. Moderne vijvers

De tijd van saaie ronde vijvertje is voorbij. De vijver kan nu een verlengstuk van de tuin worden. Strakke lijnen kunnen bijdragen aan je lijnenspel. Een vijver in de tuin biedt ook mogelijkheid om andere soorten planten te plaatsen. Er zijn mooie rietsoorten verkrijgbaar. Of denk bijvoorbeeld aan waterlelies, bij onwijs mooi bloeien.

De beste winkels voor een vijver zijn:

Vijverexpress.nl

Vijverleven.nl

fonq.nl/vijver

bol.com/vijver

14. Verlichting in de vloer

Verlichting wordt voor diverse mogelijkheden gebruikt. Natuurlijk is het functioneel, maar je kan er ook goed sfeer mee maken. Met verlichting in de vloer kan je bijvoorbeeld een pad creëren of bepaalde objecten verlichten.

De beste winkels voor grondspots zijn:

DMlights.nl

Lampenlicht.nl

Lichtdiscounter.nl

Verlichting in de vloer geeft een chique uitstraling.

15. Sfeerverlichting op de beplanting

We gaan verder met sfeerverlichting. Je hebt tal van mogelijkheden om sfeerverlichting aan te brengen. Er zijn bijvoorbeeld lichtsnoeren, spots, hanglampen of lampionnen. Heb je een grote boom in de tuin? Dan kan een mooi lichtsnoer op je volgende tuinfeestje niet missen.

16. Plaats een boom

Misschien een open deur, maar bomen zijn zeer decoratief. Ze brengen veel groen met zich mee. Dus zonder al te veel poespas heb je direct een natuurlijke omgeving.

17. Een moderne veranda

De tuin wordt steeds meer het verlengstuk van het huis. Iets wat daar extra aan bijdraag is een mooie veranda. Sla de deuren wagenwijd open en woonkamer en tuin worden vrijwel één. Op onderstaande foto heeft Allseasonsverandas een schuifdeur geplaatst. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een harmonicadeur. Dan wordt de gehele wand opengezet naar de tuin.

Winkels voor een veranda:

Fonteyn.nl/veranda

allseasonsverandas.be

18. Combineer verschillende materialen in de vloer; tegels, grind en hout

Door gebruik te maken van meerdere materialen ontstaat er een speels geheel. Door materialen goed op elkaar af te stemmen krijg je een mooi vloer ontwerp. Met de verschillende materialen kan je ook leuke en speelse patronen maken. Bijvoorbeeld door paden in elkaar over te laten lopen.

19. De moderne pergola

Een aantal moderne pergola ideeën staan hieronder. Het mooie aan pergola’s is dat je deze zelf kan maken. Als ze eenmaal staan heb je direct een plek om je lounge te maken. Pergola’s bieden ook weer creatieve mogelijkheden, zoals het plaatsen van hangbanken of het ophangen van een mooi lichtsnoer.

20. Tuindouches

Een leuk DIY project voor komend voorjaar is de tuindouche. Een aantal tuindouche ideeën staan hieronder. Met de stijgende temperaturen in ons land moet je jezelf af en toe kunnen afkoelen. Hoe liever dan even lekker verkoelende douche pakken in je eigen tuin!? Een tuindouche kan je gewoon zelf maken. Er zijn wel kant-en-klare verkrijgbaar, maar die zijn naar mijn mening niet zo mooi. Met een mooie douchekop voor binnen, wat hardhouten planken en koppenstukken(voor de aansluiting van het water) van de bouwmarkt kom je al een heel eind.

Wil je zelf een buitendouche maken in de tuin? Bekijk dan ons artikel over een buitendouche maken.

Een tuindouche kopen kan in een van deze winkels:

bol.com/tuindouche

fonq.nl/tuindouche

fonteyn.nl/tuindouche

21. Een vlonder als terras

Dat steekt toch mooi af tegen het gras? Een vlonder in de tuin geeft hele warme kleuren. Zeker als je beplanten der naast plant ontstaat er en mooi contrast.Mijn voorkeur gaat uit naar hardhouten planken. Deze hebben een mooie donkere uitstraling. Als deze eens met jaar onderhoud met olie behoud het zijn mooie kleur.

De moderne tuin vlonder omringd met beplanting.

22. Strakke bestrating

Strakke bestrating kan niet ontbreken in de moderne tuin. Bij bouwmarkten of de specialist is er tal van keuze. We raden aan om voor een grootte van minimaal 60 x 60cm te gaan. Als je kleinere tegels koopt riskeer je een “schoolplein look” te krijgen. Tegenwoordig zijn er ook keramische tuintegels verkrijgbaar. Deze hebben dezelfde mooie uitstraling als badkamertegels. Hiervan wordt je tuin extra strak.

23. Tuintegels met patronen

Om maar in de tegels te blijven. Tegels met patronen kunnen ook een super vet look geven aan je tuin. Gebruik ze niet voor de hele tuin, maar plaats ze enkel op een klein stuk. Bijvoorbeeld op een overloop of pad naar je lounge. Anders riskeer je dat het te druk wordt.

24. Zwembaden in de moderne tuin

Is je tuin groot genoeg voor een zwembad? Bekijk dan eens de afbeeldingen hieronder. We hebben drie moderne zwembad ideeën gevonden. Veel voorkomend is het zwembad op verschillende niveaus te maken. Hiermee loop je eigen eerst een trap op voordat je bij het zwembad bent. De reden hierachter is dat het zwembad dan minder ingegraven hoeft te worden, wat kosten bespaard.

25. Een bartafel in de tuin

Het reguliere dining tuinset kent iedereen. Maar had je wel eens aan een badtafel gedacht? Dit geeft weer een nieuwe frisse look aan je tuinset. Vanuit betrouwbare bronnen weten we dat Hartman in de zomer onderstaande bartafelset lanceert. Wellicht het kijken waard. Echter vind je ook bartafels van andere merken.

HartmanTuinsets.nl/bartafels

2Lhome.nl/bartafels

Keessmit.nl/bartafels

Designonline24.nl/bartafels

fonq.nl/bartafels

Bogaarttuinmeubelen.nl/bartafels

Hartman Sophie barset

26. Plaats een mooie tuinset

Ook zijn er moderne variaties op de tuinset. De gave kuipstoeltjes die we van binnen kennen hebben ook hun weg naar buiten gevonden.

Gave tuinsets vind je bij:

Designonline24.nl/tuinsets

fonq.nl/tuinsets

Fonteyn.nl

Hartmantuinsets.nl

2Lhome.nl/tuinsets

Bogaarttuinmeubelen.nl/tuinsets

Keessmit.nl/tuinsets

bol.com/tuinsets

Hartman Sophie Tuinset

Hartman Sophie Tuinset

27. Een heerlijk zithoekje

Maak een heerlijke zithoek. Richt het in met wat leuke plantjes en accessoires. Misschien een vuurkorf erbij en je bent gebakken voor de lekkere zomerdagen.

28. Strakke loungesets

Geen zithoekje maar wel een lekkere lounge? Ga dan voor een strakke loungeset. Er zijn vele verschillende design loungeset te vinden. Moderne loungesets combineren verschillende materialen. Wijzelf zijn fan van loungesets met antraciet en teakhout.

Hartman loungeset

29. DIY Loungeset: een loungeset van pallets

Een zelfgemaakt loungeset van pallet is erg populair de laatste tijd. En dit past helemaal in de moderne tuin bij een industriële stijl. De loungeset bekleed je vervolgens mij mooie kussens. Palletkussens hebben direct de juiste afmeting voor EURO-pallets.

Palletkussenwinkel.nl

2Lhome.nl/palletkussens

bol.com/palletkussens

Palletkussenwinkel.nl
Palletkussenwinkel.nl

30. Creatief lijnenspel

Lijnen kan je op verschillende manieren gebruiken. Door gebruik te maken van lijnen kan je bijvoorbeeld lengte of breedte van de tuin accentueren. Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Gebruik bijvoorbeeld de lijnen van de schuttingplanken of de vlonder planken in je voordeel. Of misschien gebruik je je lange plantenbak wel om iets te accentueren. Je kunt er ook heel creatief mee omgaan en letterlijk lijnen in de vloer plaatsen, zoals bij afbeelding 2.

31. Moderne tuin schutting

De schutting panelen van de bouwmarkt zijn wel een beetje passé. Moderne tuinen vragen wel om een moderne schutting. Strakke planken, hardhout of zwart geverfde planken kan je gebruiken voor deze tuinstijl.

Een moderne schutting kan je kopen bij:

bol.com/schutting

Hout-Plaza.nl

32. Combineer tegels met grind

Door tegels en grind te combineren kan je een mooie pad maken. Je kan de kleuren laten matchen, maar misschien is het leuker als deze in contrast met elkaar staan. Dan springen de mooie tuintegels er extra uit.

33. Deel je tuin op in verschillende delen

Als je je tuin opdeelt in verschillende delen, kan je meerdere zithoeken creëren. Denk bijvoorbeeld na over waar je zonsopgang hebt of juist zonsondergang en speel hierop in.

34. Kleine moderne tuin

Met een kleine moderne tuin is er veel mogelijk. Maak van tevoren een tekening hoe je de tuin het liefst voor je ziet. Meet en teken alles op de juiste plek. Met een kleine tuin is het aan te raden voor met lijnen te werken, zodat de tuin groter lijkt dan die daadwerkelijk is. Hoe het ontwerp ook zo open en overzichtelijk mogelijk.

35. Ecru geeft een mediterraans jasje

Een mediterraanse stijl is past heel mooie in moderne tuinen. Kleuren die hier heel goed bij passen zijn wit en ecru. Maak bijvoorbeeld gebruik van ecru tuintegels of grind en plaats erbij witte bloembakken en andere witte tuinaccessoires. De olijfboom maakt de mediterraanse tuin helemaal compleet.

36. De moderne moestuin

Moestuintjes zijn onwijs populair. Wat is er nou lekkerder dan je eigen verse tomaten door de salade doen? Moestuinen hoeven al lang niet meer op de grond te zijn met rommelige borders. Gebruik strakke lange plantenbakken voor je moestuin. Dat scheelt ook veel bukken tijdens het onderhouden van je moestuintje.

37. Een strakke grasmat

Een strakke grasmat kan niet ontbreken in de strakke tuin. Ja het geeft wel extra onderhoud, maar dat krijg je een mooie tuin voor terug. Niet te vergeten de lekkere geur die vrij komt na het maaien van het gras. Ook is er tegenwoordig mooi kunstgras verkrijgbaar dat bijna niet van echt gras te onderscheiden is.

Hier kan je echt gras kopen.

Hier kan je kunstgras kopen

38. Maak vooraf een ontwerp

Ga je zelf aan de slag met een nieuwe tuin? Bedenk vooraf goed wat je precies wilt maken. Alles start bij een goed plan. Hoe richt ik het in? Welke materialen wil ik gebruiken? En wil ik tegels en planten?

Maak vooraf een schets van je tuin. Op deze manier kan je alles inrichten. We raden aan om een ouderwets rekenvel te gebruiken (met van die vierkantjes). Hierop kan je precies de aantal meters aftekenen die je kan gebruiken. Teken altijd op schaal, anders kloppen de afmetingen niet. Als je dit doet bespaard het je later een hoop hoofdpijn als je gewenste ontwerp niet past.

39. RVS opsluitbandjes voor bestrating

Breaking: RVS opsluitbanden zijn hier! Voorheen was men overgeleverd aan stenen opsluitbanden. Deze banden had je in 2 smaken; dun grijs beton en dik grijs beton. This is no more! RVS opsluitbanden zijn perfect om de moderne look compleet te maken. Naast prachtige keramische tuintegels maken de roestvrijstalen banden het af.

Zwaagstra

40. Houten plantenbakken

Houten planten bakken brengen een warme kleur naar de tuin. Je verbindt natuur met natuur. Vaak kan je de natuurlijke lijnen ook gebruiken in je creatieve lijnenspel. Accentueer bijvoorbeeld de lengte van je tuin met een extra lange plantenbak.

Houten plantebakken in de moderne tuin.

41. Houd je buxus mooi in vorm

Buxusses lenen zich heer goed om in vormen te snoeien. In principe kan je er alle kanten mee op. Maar over het algemeen zie je twee vormen het meeste terugkomen. De bol en de vierkant. De buxus is heel makkelijk zelf bij te houten. Met een goede tuinschaar kost het je enkel een paar minuten.

42. Stenen terrasverwarming

Oeeehhh, dat ziet er sfeervol uit! Eerst lekker dineren met vrienden en tijdens het kaasplankje steek je het vuur aan. Vervolgens kan je tot in de late uren genieten van een knisperend vuurtje. Heerlijk toch?

43. Moderne waterval

Stromend water brengt rust in de tuin. Als je even weg dommelt en je de geluiden op de achtergrond hoor, lijkt het net alsof je langs een oevertje in de Ardennen zit. Heerlijk toch? Bij watervalletjes voor de tuin denken veel mensen aan de ouderwetse oudbollige watervalletjes. Maar tegenwoordig zijn er veel moderne en creatieve oplossingen te vinden. Zelf eentje maken kan natuurlijk ook.

44. Moderne bloembakken

Planten en bloemen kan je op verschillende manieren planten in de tuin. Een van deze manieren is planten in moderne plantenbakken. Voor elk budget zijn er tegenwoordig strakke plantenbakken te koop.

45. Maak verschillende niveaus in de tuin

Door je tuin op te delen in verschillende verdiepingen krijg je een speels effect. Ook kan je er meerdere zithoekjes maken. Bijvoorbeeld op elke verdieping een. Één verdieping is bijvoorbeeld de dining area. De tweede verdieping de lounge.

46. De moderne Japanse tuin

Japan inspireert met zijn eeuwenoude tradities vele mensen. Tuinieren zit bij hen in het bloed. Feng Shui is een eeuwenoude leefwijze die harmonie en woongenot bevorderd. Tuinen worden op harmonieuze wijze ingericht. Verschillende moderne elementen kan je erin terug laten komen. Wijzelf vinden de Japanse bonsai boom wel heel vet in de tuin.

46. Schommelbank

Een super leuk DIY project kan een schommelbank zijn. Lekker een boekje lezen terwijl je in het zonnetje op en neer schommelt. Heerlijk toch!? Voor het project heb je niet eens zo veel nodig. Een pergola oid. is wel handig. Anders wordt ophangen een beetje lastig.

Winkels voor hangbanken:

bol.com/hangbanken

Xenox/hangbank

Keessmit-tuinmeubelen/hangbanken

Tuinschomel van Tamara
Heerlijk chillen op een schommelbank.

47. Tuinsfeer met tuinhaarden en vuurschalen

Sfeer in je tuin is een van de belangrijkste dingen. Hoe leuk is het om ‘s avonds met vrienden rond een gezellig kampvuurtje te zitten? Met een vuurschaal of tuinhaard kan dat. De maakt gecontroleerd een vuur. Zelf hoef je enkel nog maar het glas te heffen 😉 .

Winkels voor tuinhaarden en vuurschalen:

fonq.nl/tuinhaarden-vuurschalen

bol.com/tuinhaard-vuurschalen

2Lhome.nl/tuinhaard-vuurschalen

2L Home & Garden vuurschaal 80cm
Morso Kamino

48. Tuinhaarden en vuurschalen in het roest

Tuinhaarden en vuurschalen zijn ook verkrijgbaar in roestige of corten stalen varianten. Net zo sfeervol, maar in een nieuw jasje. Ook deze haarden en vuurschalen zijn bij meerdere webshops en tuincentra te vinden.

Winkels voor roestige tuinhaarden en vuurschalen:

fonq.nl/tuinhaarden-vuurschalen

bol.com/tuinhaard-vuurschalen

2Lhome.nl/tuinhaard-vuurschalen

Reny Quaruba L Buitenhaard
2L Home & Garden Tuinhaard Roest Medium

49. Roestige plantenbakken

Corten stalen plantenbakken en roestige plantenbakken worden de laatste jaren steeds populairder. Zeker met de toenemende populariteit van de industriële woonstijl zie dat deze plantenbakken ook populairder worden. Roestige plantenbakken zijn er alle denkbare soorten en maten. Van vierkante tot ronde en van groot tot klein.

Hier kan je (roestige) corten stalen plankenbakken kopen.

50. Schilder de muur of schutting in een kleur

Door je muur te schilderen verwijder je alle oneffenheden en kleurverschillen. Dit zorgt er voor dat de muur rustig oogt. De muur kan je natuurlijk in elk gewenst kleur schilderen. Deze kan je dus precies matchen met bijvoorbeeld je tuinmeubilair. Schilderen hoeft niet enkel bij muren te blijven. Een schutting is hier ook perfect voor. Als je schutting bijvoorbeeld uit twee verschillende houtsoorten bestaat, en dus kleurverschil heeft, kan je deze beide dezelfde kleur geven.

Raak je niet uitgelezen over tuin inspiratie? Dan hebben we goed nieuws voor je. We hebben meerdere artikelen over verschillende tuin ideeën. Hieronder staat een overzicht van verschillende artikelen die we over tuinen hebben geschreven. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Mediterrane tuin

Voortuin ideeën
Mobiele versie afsluiten